Psihoterapie de cuplu pentru salvarea relatiei tale
O psihoterapie de cuplu este recomandata intotdeauna inainte de luarea unei decizii care va duce, inevitabil, la destramarea relatiei.
Psihoterapia de cuplu vizeaza in principal aspectele relationale reclamate de parteneri, identificarea intreruperilor de contact si optimizarea acestora.
Analiza scenariilor in psihoterapia de cuplu
Relatiile care se formeaza in interiorul cuplului sunt atat de variate, incat am putea spune usor ca unitatea acestuia are la baza insasi diversitatea legaturilor nascute intre cei doi parteneri.
Desigur, fiecare partener aduce cu sine un bagaj personal plin cu amintiri, experiente si convingeri – sa le spunem aspecte sigure.
In acelasi timp, fiecare dintre cei doi parteneri deruleaza scenarii distincte in ceea ce priveste cuplul, au o anumita viziune personala asupra derularii relatiei, intr-un cuvant asteptari – sa le spunem aspecte nesigure.
Psihoterapie de cuplu = restabilirea echilibrului intern al relatiei
Experienta cuplului consemneaza diferite faze: formare, dezvoltare, destramare, istoricul acestora continand inclusiv elementele de criza aparute.
Cand criza este gestionata corect, cu atentia cuvenita, cu obiectivitate si blandete, cuplul poate depasi aceasta etapa si chiar mai mult decat atat, isi poate imbogati relatia cu noi continuturi si semnificatii avand rol de autoreglare.
Cand criza se accentueaza, iar cei doi parteneri nu gasesc resursele necesare depasirii impasului, este necesara consultarea unui psiholog.
Psihoterapia de cuplu poate restabili echilibrul intern al relatiei si unitatea cuplului, lasand nealterate valorile individuale ale partenerilor.
Ce motive determina un cuplu sa apeleze la psihoterapie?
- Certurile
- Infidelitatea
- Abuzul
- Gelozia
- Indecizia (in legatura cu partenerul, cu sarcina)
- Dinamica sexuala
Cum decurg sedintele de psihoterapie de cuplu?
Intalnirea initiala intr-o psihoterapie de cuplu are rolul de a ne cunoaste, de a asculta problemele expuse de catre cei doi parteneri, motivele fiecaruia avand importanta pentru desfasurarea ulterioara a sedintelor.
Povestea fiecarui partener este deosebit de importanata. Din aceasta perspectiva, psihoterapia de cuplu poate cuprinde si sedinte individuale menite sa contribuie la atingerea scopurilor terapiei.
Cum cei doi parteneri vad in mod diferit lucrurile, fiind totusi doi oameni diferiti, motivele si asteptarile lor vor alcatui un tablou destinat analizei psihologului. In urma informatiilor aflate, vom decide impreuna obiectivele terapiei.
Daca exista puncte de vedere diferite in ceea ce priveste obiectivele terapiei, acestea vor fi discutate în cadrul sedintelor.
Pentru clarificarea acestor aspecte sunt necesare uneori sedinte individuale cu fiecare din membrii cuplului.
Psihoterapia de cuplu presupune, de asemenea, teme pentru acasa – individuale si pentru ambii parteneri, teste si chestionare.
In cabinetul de psihologie din Bucuresti, in cadrul sedintelor de psihoterapie de cuplu sustinute, veti invata cum puteti face fata momentelor dificile pe care le traversati in cuplu.